Când prostia nu doare.

           De câteva zile nu pricep de ce i-a apucat pe peneliști grija de sănătatea românilor și mai ales de profilaxia bolilor. Mai întâi a clamat pe subiectul respectiv fostul ministru al sănătății, eminentul economist Nicolăescu… Care hodoroc-tronc, după un coșmar nocturn a început să dicteze presei că „fiecare român trebuie să devină responsabil față de propria sănătate”. I-auzi neică! S-au rezolvat toate problemele țării și asta mai rămăsese pe țeavă!!! Mai mult aud o declarație de-a lui, ceva mai devreme, că prevenția se poate face cu laboratoare mobile, care să meargă la Cucuieții din Deal, după ce au mers la cei din vale, pentru a face screeningul necesar și românii să nu se mai îmbolnăvească fără să aibă habar… Măi dom-le fost ministru dacă nu vorbeai, filozof rămâneai! Cum ai fost și până acum, adică ascuns după cireș. Nu cumva ai primit vreo propunere de la firme de aparatură medicală, ce au stat până acu’ la naftalină din vremea când erai ministru și trebuie să te procopsești cu niște comisioane după câteva importuri de laboratoare medicale, reactivi și consumabile???

            Că problema e aruncată ca interes de partid, personal și finaciar (pentru ambele părți) este evident. Că problema este praf în ochi și că în spatele ei se ascunde altceva se vede și din știrea care o aruncă pe sticlă: „liderul PNL Alina Gorghiu susţine că proiectul privind prevenţia în sănătate, iniţiat de mai mulţi liberali, este perfectibil şi nu înţelege de ce a creat atâta vâlvă. Autorii propunerii sunt dispuşi să renunţe la sancţiunile pentru pacienţii care nu se supun măsurilor de prevenire a unor boli”. Aoleu, păi cum mai devin românii responsabili față de propria sănătate domn ministru, dacă renunțați la sancțiuni?

            După ce le-a zis cineva că prostia nu doare au început să dreagă busuiocul și să tragă bățul înapoi din gard. I-auziți declarație: „Sistemul nu este astăzi pregătit pentru o asemenea lege. Vor fi dezbateri constante, în fiecare zi de joi va avea loc o dezbatere cu asociațiile pacienților și ale medicilor. Vor fi aduse îmbunătățiri”.

            Când au văzut că vâlva e mare au aruncat vina pe sistemul nepregătit (care sistem fiindcă nu e clar dacă medical sau social?), iar dezbaterile vor fi în fiecare joi… De ce nu sunt în fiecare duminică după liturghie, doamna Gorghiu?

            Cum să pedepsești amărâții de bolnavi cu jumătate din costurile tratamentului, așa cum propun maeștrii aceștia ai prevenirii bolilor, când fiecare muritor plătește lunar CAS? Și, paradoxal, nu toți oamenii se îmbolnăvesc când vor peneliștii!… Și paradoxul paradoxalului este că în asistența medicală de la noi profilaxia afecțiunilor cronice se află în epoca de piatră…

            Mai limpede nici că se poate. Trebuie mai mulți bani fiindcă vin campaniile electorale și nu sunt bani de afișe și bannere… Voi, dragi români, aveți grijă că nu profilaxia (prevenția cum zice economistul) e scopul vâjului creat, ci buzunarele lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s