Amănuntele pe care nu le vedem și necazurile noastre.

             În fiecare zi se confirmă faptul că, presa toată nu este nici pe departe atât de independentă și corectă, așa cum se laudă, pretinde și, sper că, își dorește. Am văzut o știre în presa online care ne anunță (a nu știu câta oară) că printre răniții cu arsuri, din seara de 30 octombrie trecut, „trei erau în stare critică (ventilați, intubați), iar cinci erau raniți grav, însă <majoritatea era o bombă bacteriologică>”. Știrea ne este furnizată „potrivit unui document pe care l-a primit joi agenția Mediafax de la una din rudele celor internați”, în  care se notifică următoarele: „pacienții erau infectați cu acinetobacter, bacteria Pyo si klebsiella pneumoniae rezistente la antibiotic”. Și mai continuă cu o declarație:  „Pe 10 noiembrie medicii din Belgia mi-au spus că ruda mea are trei din cele mai periculoase bacterii de pe suprafața Pământului, bacterii care se dezvoltă în țări precum Irak și Egipt”  (ortografia și punctuația sunt respectate și identice cu știrea apărută în presă).

            Cu siguranță că lumea este foarte ușor de păcălit și de manipulat, cu astfel de comunicate. Mai ales când are necazuri… Să vedem însă și de ce. Păi un rănit cu arsuri grave este într-adevăr o bombă bacteriologică. Numai că, ce nu sesizează ziariștii plătiți ca să nu sesizeze, el nu este contaminat cu germeni numai din cauza sistemului medical românesc – asupra căruia se încearcă a se arunca întreaga vinovăție! Un astfel de rănit este bombă bacteriologică din momentul accidentului! Pe o plagă arsă este suficient să scuturi o batistă și ea este contaminată cu tot ce nu vreți să auziți! Până la intervenția ambulanțelor, pe acești răniți, deci implicit pe aceste plăgi, au pus mâna salvatorii.  Dintre salvatori unii, fuseseră căzuți la podea cu câteva minute în urmă, se târâseră să se salveze… Rămâne să stabiliți singuri cât de curate erau mâinile lor de pe podele… Nu ne mai gândim deloc la ipostaza în care unii dintre ei au fost pe la toaletă și „au uitat” de gestul elementar, acela cu apa și săpunul! La toate astea mai adăugați praful stârnit în nebunia creată, acordarea primului-ajutor în stradă (spațiul deschis este sursă de infecție în asemenea cazuri), transportul către spital (la care nimeni nu se gândește) etc., etc.

            Prima concluzie: vrem să fim salvatori în situații extreme, dar nu știm să o facem!

            Nu cred că medicii din Belgia, de la Spitalul militar „Regina Astrid” (o parte dintre ei chiar am avut plăcerea să-i cunosc cu ceva vreme în urmă) au ceva împotriva Irakului și Egiptului, ca să aibă motive să declare inepția reprodusă/scrisă de un ziarist. Bacteriile periculoase există peste tot  în lume și chiar în locurile unde oamenii unde bănuiesc și își doresc cel mai puțin! Adică, pe mâini. „De ce mănânci, fără să te speli pe mâini?” întrebam odată un cunoscut. „Ca să antrenez sistemul imunitar!” îmi aruncă el, cu un sentiment vădit de vinovăție fiindcă l-am dojenit.

            Acesta este nivelul educației sanitare la noi! Și tot aici va rămâne. La școală nu se face nimic ori se face sporadic, în media nu citim sau vedem decât zăvorance, bahmuțene, seriale pentru cretini, gen Las Fierbinți, ca să nu mai aducem în discuție maneliștii – ultimă „operă de artă” a societății românești, care în viitor va îngropa definitiv cultura acestui popor, dacă nu se va trezi la timp. Despre educația sanitară: zero.

            A doua concluzie: românii cred că educația sanitară este o glumă!

            Da, știu ce o să-mi reproșați imediat! Că nici medicii nu sunt corecți în foarte multe cazuri. Absolut de acord și cu asta. Există medici care din lipsă  de timp, cică, mănâncă în timp ce conduc mașina. Să vorbim din nou analitic? Nimic mai simplu. Cu mâna de pe volan, mănâncă degajat un covrig. Numai că pe același volan a pus mâna și după ce a schimbat o roată la mașină ori a numărat banii primiți șpagă!

            Ei greșesc din plin și la locul de muncă, nerespectând circuitele curate, pe care le contaminează cu microbi aduși din circuitele murdare. Din grabă și nebăgare de seamă, nu!??  Însă aici este campioană talpa spitalului, adică asistenta. În sistemul medical românesc public n-au fost niciodată așa de multe asistente lipsite de pregătire, conștiinciozitate și corectitudine, așa cum sunt astăzi… Dacă doriți exemple concrete este bine să nu încercați să ațâțați focul, fiindcă vă pot da mintenaș… cu nume și prenume.

            A treia concluzie: sistemul medical românesc public are destule hibe, dar nu este vinovat pe cât ar dori unul ca Tolontan!

            Nu trebuie să se mire nimeni că presa exploatează subiectul, cu sau fără anumite interese, plătită sau nu, veridic sau fals, fiindcă în mai toate situațiile avem ceea ce merităm, iar asta decurge simplu din lipsurile enorme în educația sanitară elementară. Nu trebuie să  mire pe nimeni faptul că în România sunt infecții nosocomiale. Sunt cu mult mai multe decât cele aflate de presă și nu numai la pacienții cu arsuri; există destule infecții urinare și pulmonare nosocomiale, infecții de cateter, postendoscopie și postoperatorii etc. Chirurgii iau în calcul mai mulți factori de risc ai infecției nosocolmiale, în conformitate cu clasele Altemeier. Dar…

            Dar aceste infecții nu sunt numai spitalele noastre. Sunt în toate spitalele din lume și vor mai fi. La unchiul Sam, dacă vreți, acum vreo cinci ani, unul din 25 de pacienți se alegea cu o infecție nosocomială. Adică, vreo 722.000 de cazuri, din care se estima că 75.000 au murit din pricina acesor infecții. Desigur că asta nu trebuie să ne trimită la nu știu ce stări euforice și să ne culcăm pe vreo ureche. Însă nu vreau să dau sfaturi. Vorba răposatului Paler, „Nu voi da sfaturi nimănui…. Să dau sfaturi, n-am chef. Și nici n-are nimeni nevoie de ele.

            Ultima concluzie: faceți bine și spălați-vă cât mai des pe mâini! Habar nu aveți cum se împuținează multe din necazurile vieții, dacă nu uitați acest amănunt. Oh, și mai e ceva. Cine știe când trebuie să salvați pe cineva…  🙂

P.S.1 Apropo, știți de ce mecanicii la service protejează volanul, schimbătorul de viteză și frâna de mână cu folie transparentă?  Exact! Ca să nu se contamineze cu microbii noștri.

P.S.2 Pentru P.S.1 aveți nevoie ca simțul umorului să fie în funcțiune!

Reclame

2 gânduri despre „Amănuntele pe care nu le vedem și necazurile noastre.

 1. Personal, am văzut câteva emisiuni TV pe teme sanitare destul de interesante. Numnai că sunt cam rare și uneori pe teme minore. De fapt, problemele sistemului de sănătate al României dovedesc că acesta este deficitar, nu sunt suficienți medici și asistente/asistenți medicali, cei mai mulți și mai buni preferând să meargă în alte țări, unde câștigă de câteva ori mai bine, medicamentele sunt foarte scumpe. Deși există mijloace tehnice medicale destul de bune, folosirea lor este mediocră. Organizarea sistemului medical și de asigurare a sănătății este haotică, fără o perspectivă clară. Iar educația sanitară este aproape inexistentă. În ce privește activiatea presei în acest domeniu, este execrabilă. Tot felul de „specialiști” închipuiți difuzează aberații referitoare la situații și acțiuni din acest domeniu. Se vede clar că actualul sistem nu poate face față la necesarul de sănătate din țara noastră. Din păcate.

  Apreciază

  • Nu vă contrazic. Este posibil să fie la unele posturi TV și emisiuni interesante, dar să ne înțelegem din start, nu cele care promovează nu știu ce produse, servicii, persoane din lumea medicală ori instituții medicale particulare. Aceasta nu este educație sanitară, ci comerț și reclamă! Nici TV națională nu mai știe aproape nimic despre acest subiect. Și nu vorbim aici, în mod strict despre educația tuturor oamenilor – lucru greu de realizat – însă trebuie antrenați măcar tinerii. Indiferent de reformele care vor trece peste sistemul medical românesc, dacă ei nu vor fi educați, societatea va rămâne la același nivel din prezent, inclusiv cel de civilizație. Spuneți că sistemul medical are organizare haotică. Așa este și asta se datorează faptului că nicio reformă în domeniu n-a fost făcută decât cu scop de profit – personal sau corporatist… De aceea am ajuns astăzi în situația jalnică în care ne găsim.
   Vă doresc să nu aveți nevoie de medici.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s