Taxi și Mântuirea Neamului.

            Din când în când rețeaua lui Zuckerberg ia foc, așa cum am auzit că s-a întâmplat și zilele acestea cu disputa creată de melodia trupei Taxi. Desigur că membrii acestei rețele nu reprezintă întreg poporul, deci subiectul se restrânge la cine și cât este necesar.

            Mă delimitez, de la început, în a face comentarii despre valoarea artistică a melodiei. Poate să o facă, dacă dorește, critica de specialitate. Ceea ce mi se pare dubios este altceva, de ce a apărut tocmai acum? Cum acum? Adică, acum în postul Paștelui. Nu cumva este un alt motiv de manipulare a opiniei publice, lansat pe „piață” de grupulețe de interese specializate în așa ceva? Poate avem de-a face cu distragerea atenției opiniei publice (chiar dacă e limitată la un anume grup) de la evenimente publice esențiale, care trebuie mascate deoarece sunt dăunătoare pentru cei aflați pe cai mari, ca imagine și, cine știe, poate chiar mai mult?…

            Qui prodest?

  • Nu cred să folosească autorilor melodiei, fiindcă piesa lor nu ne spune nimic util. Pe aceeași rețea socială, aprinsă, aflăm că: „Piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc. Mesajul piesei este următorul: cred că opulența și trufia nu au legătură cu credința„. Deci nemulțumirea trupei nu este monumentalul edificiu, numai că acest edificiu i-a inspirat, evident, în producerea piesei! Opulența și trufia, despre care se spune că nu au legătură cu credința, sunt cu certitudine termenii care-i caracterizează pe cei care vor păstori aceast așezământ. Însă, nu pricep, de ce și-au imaginat că spun românilor o noutate!?! Ori au ținut morțiș să piardă toată popularitatea care o aveau, folosind numele lui Dumnezeu într-un mod și într-o perioadă absolut nepotrivite… După care, pot fi întrebați, cum de le-a venit ideea nefericită să producă o piesă pe care majoritatea oamenilor a perceput-o ca fiind puerilă, lipsită de sens și ofensatoare? Nu opulența și trufia sunt mesajul piesei, ci refrenul care se dorește a fi un mesaj subliminal, dar nu reușește să fie mai mult decât o afirmație anostă…
  • Credincioșilor români nu folosește nici atât! Ba mai rău, i-a iritat în așa măsură că nici ei, săracii, nu mai știu ce-i place lui Dumnezeu… spațiile mici?… ori cele mari? Revolta lor este de amploare fiindcă autorii videoclipului, clasificat cu indulgență mediocru de mulți credincioși, mai au puțin și sunt puși la stâlpul infamiei! Dacă nu, într-un fel, sunt deja acolo… Păcatul cel mare este că printre producători sunt oameni de cultură consacrați și buni profesioniști, care puteau să evite oprobriul public…

            Rezultatul? Război. Atât în spațiul mediatic, deoarece hienele din multe televiziuni nu puteau rata ocazia, cât și online.

            Înainte de ’89 românii nu aveau nici libertatea cuvântului, nici a credinței. Mie unul, mi se pare că în prezent, mulți din nația noastră găsesc la fiecare respirație ceva de reproșat și nu mai știu ce înseamnă toleranță. În cele din urmă, artiștii și credincioșii sunt egali în drepturi, în modul de exprimare și de gândire. Sau ar trebui să fie, fiindcă toți sunt oameni.  Ori am ajuns la ceea ce spunea filozoful Țuțea: „Egalitatea este cel mai mare dușman al libertății”?  După cum stau treburile pe la noi, așa se pare fiindcă fiecare se consideră egal cu ceilalți, dar și un pic pe deasupra!… Din cauza asta vedem îndârjire, atitudini ostile, adesea vehemență, când oamenilor li se pare că le-au fost prejudiciate drepturile sociale ori personale, convingerile, valorile culturale  și, nu în ultimul rând, credința. Nu cumva, chiar ne-am pierdut libertatea pentru că suntem „atât de egali”?

            Cu sau fără Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, fiecare dintre noi mai avem multe de învățat despre toleranță, valori, altruism și acceptanță.

            Era să întreb cât p-aci: care mântuire?

            P.S. Fără niciun fel de reproș sau regret, dar nu aveți impresia că în ultimii 26 de ani, singura strategie care a reușit în această țară a fost construirea de biserici?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s