Din învățăturile înțelepților.

             Printre maeștrii meditației se numără și filozoful Osho Rajneesh. Chiar dacă a creat un curent controversat, Rajneesh movement, ce a bulversat lumea de la Est la Vest, adică mai întâi țara lui de baștină, India și mai apoi SUA, a avut o gamă largă de concepții ce merită a fi luate în seamă. Nu este mai puțin adevărat că a lăsat impresia unui neadaptat al epocii sale și că a lăsat o operă filozofică mistică, contestată (desigur) de mulți critici. Rămâne să-l judece fiecare după cum crede de cuviință, dar în cele ce urmează, mă aventurez și reiau un pasaj din gândurile lui.

            ”Inteligența nu e ce crezi. În primul rând, trebuie să știi că intelectualitatea nu e inteligența. A fi intelectual înseamnă a fi fals; intelectualitatea este inteligența simulată. Ea nu este reală din cauză că nu este a ta, e împrumutată. Inteligența este dezvoltarea conștiinței interne. Ea nu are nici o legătură cu cunoștințele, are legătură cu meditația. Un om inteligent nu acționează pe baza experienței  trecute; el acționează în prezent, în funcție de condițiile prezente. El nu reacționează, ci răspunde. De aceea, este întotdeauna imprevizibil; niciodată nu poți fi sigur ce urmează să facă”.

            Și de ce nu i-am da dreptate, când mai nou se spune, printre multe alte definiții, că inteligența este capacitatea organismelor vii (deci nu numai a omului) de a se adapta cu ușurință pe parcursul existenței la circumstanțe noi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s