Scriitorii de azi.

            Într-o zi pe postul doi al TV naționale, în perioada când eram în grevă, într-o emisiune Actual pe 2, cu și despre elevi, școală și problemele ei actuale, a  fost întrebată o persoană pe nume Iulia, scriitoare, care ca vârstă și înfățișare nu era departe de elevele din platou, ce crede despre învățământul românesc. Domnișoara în cauză, după ce și-a luat un aer de intelectuală și a clipit nedumerită din ochii rimelați, s-a produs pe sticlă atacând ultima racilă a învățământului nostru. Este un învățământ depășit, deoarece se studiază prea mult viața de la țară și nimeni nu are astăzi nevoie de așa ceva. La ce ne trebuie atâtea opere despre viața țăranului, când nimeni nu mai este interesat de ele?

            Măi frate, am auzit despre multe neîmpliniri ale învățământului, dar o asemenea enormitate dacă ar fi auzit-o profesorii mei de limba română, ar fi luat foc instantaneu. Numai că nu ei, ci ea ar fi luat foc! Păi fătuca asta gândește oare cu capul ei? O fi auzit ea vreodată măcar de „Viața la țară” și „Tănase Scatiu”  ale lui Duiliu Zamfirescu, ori de neprețuitul Rebreanu cu al său „Ion” și mai apoi „Răscoala”, „Mara” lui Slavici, „Baltagul” și chiar trilogia istorică „Frații Jderi” rămase de la Sadoveanu? Ori o fi aflat micuța prostănacă despre maestrul Marin Preda cu al lui „Moromeții”?  Și, fără îndoială,  exemplele nu sunt încheiate, mai ales că nici nu îndrăznim să intrăm în poezia de inspirație folclorică, unde ne în tâlnim cu titani ca Alecsandri, Eminescu ori Blaga. Pentru binele duduiței care i-a turmentat complet pe micii învățăcei, îi amintesc numai câteva din aprecierile poetului filozof, Blaga: „Apropiindu-ne de cultura populară  trebuie să ne însuflețim mai mult de elanul ei stilistic interior, viu și activ…”(1)

            Este inutil, desigur, să o întrebăm pe ilustra scriitoare necunoscută, dacă a auzit vreodată despre sensurile etico-filozofice din balada Miorița… Și asta fiindcă mintea uneia care produce cu nonșalanță fenomenala concluzie, „învățământul românesc nu este ok”, ne spune totul!  Biata de ea! Dacă n-a auzit la cafeneaua din colțul străzii decât ok, cum să nu se disocieze de țăranul român descris magnific de Preda… Ce nevoie să aibă d-ra Iulia de  opera clasicilor români, care au surprins cu talent viața țăranului nostru, dacă pentru ea cultura generală, pe care de fapt n-a căpătat-o prin școlile pe unde a trecut, se rezumă la „niciun mort”! Fiindcă dacă aș întreba-o ce înseamnă ok, habar nu are!

             Greșeala fundamentală este de fapt a moderatorilor de emisiuni TV, cu și pentru elevi, la care invită exemplare din categoria celor care mai au puțin și ne spun: la ce dracu ne folosește cultura generală…

              Da, chiar așa, la ce ne folosește?

(1) L. Blaga – Elogiul satului românesc, București, Academia Română, Discursuri de recepție, LXXI.

5 gânduri despre „Scriitorii de azi.

 1. M-am întrebat și eu adesea și deși intuiesc răspunsul, mă mai întreb.De ce nu sînt invitați, la televiziuni, olimpicii?
  Stiu să vorbească pre limba tineretului, dar au si ce să spună, avînd de unde.

  Apreciat de 1 persoană

 2. As putea sa-ti raspund nu la ce foloseste cultura generala, ci la ce nu foloseste… Nu foloseste la mers in club, la trait pe banii babacilor pana la adanci batraneti… 😦 La ce naiba sa-ti trebuiasca Eminescu, Sadoveanu, Cioran, Caragiale, Marin Preda, Slavici si Blaga, daca n-au si ei macar o replica de agatament mai ca lumea? Pai e… OK?

  Apreciat de 1 persoană

 3. Asta e scriitoare fiindca „asa vrea mushkii ei”, nicidecum pentru ca ar avea in ea ceva care vibreaza, ceva care intelege dincolo de vorbe si de creier. Un exemplu al societatii care functioneaza pe baza de lozinci. Astia nu scot nimic din ei, doar recita slogane.
  Noi avem meritul ca le dam bani ca sa fie vazuti. Caci, noi platim televiziunea care expune public asemenea specimene, in loc sa fi fost expuse la gradina zoologica.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Ceea ce ai sesizat presupune două direcţii de abordare.
  Prima direcţie priveşte calitatea realizatorilor TVR, mai ales a acelora pripăşiţi sub mandatele celor de teapa lui Stelică Tănase şi a predecesoarei lui. Este vorba de gaşca de la „Dilema” -„22” – etc. – gaşcă finanţată de Soros pentru a susţine smecheraşi de teapa lui Băsescu şi, mai nou, a aşa-zisului frumos şi liber Dan Nicuşor (partidul USB, patron de universitate particulară pe banii lui Soros, acest guraliv fiind acela care încalcă legea electorală şi face propagandă electorală în ziua votului, fără a fi anchetat şi condamnat !!). Aceştia sunt în solda marii finanţe străine. Aceştia sunt noua „coloană a V-a” !
  A doua direcţie priveşte calitatea educaţiei naţionale (oare mai este )din ţara noastră. Aceeaşi gaşcă şi acelaşi finanţator implementează „mondializarea”, ştergerea memoriei naţionale, pentru a face loc kitsch-ului occidental şi pentru a spăla creierele noastre (mai ales ale tineretului). De aceea cred, cu tărie, că ar trebui ca preblematica educaţiei naţionale să fie analizată de o pleiadă de specialişti ( academicieni, profesori universitari şi gimnaziali, elevi olimpici şi părinţii acestora), care să găsească soluţiile cele mai eficiente pentru păstrarea şi promovarea educaţiei naţionale, pentru pregătirea copiilor şi a tinerilor români pentru viaţa practică, pentru confruntările economice şi socio-politice- culturale ale viitorului (probabil şi militare). Tinerii români trebuie să fie cei mai bine pregătiţi, să cunoască mai mult şi mai profund decât adversarii lor din Occident şi Orient, să aibă un bagaj de cunoştinţe mai mare decât adversarii lor de pe piaţa muncii internaţionale ! Cunoaşterea este o armă puternică în orice luptă ( repet : cunoaşterea este o armă mereu activă şi folosită, nu doar putere potenţială, iluzorie !) . Chestia cu înfrăţirea între popoare ( de sorginte sovietică) sau cosmopolitismul şi mondializarea (de sorginte yankee) sunt lozinci de adormit simţămitele naţionale .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s