Aşchia nu sare departe de trunchi.

          Am redescoperit prin biblioteca mea de la ţară, almanahul Calendarul Universul 1936. Când mă voi întâlni cu scannerul, vă voi prezenta şi imagini din el. Nu ştiu cât este de convingător, însă vă redau integral câteva din evenimentele anului 1935, găsite la rubrica Efemeride judiciare (pag. 287).

        Astfel, în luna septembrie a anului respectiv, pe parcursul a două săptămâni, s-au petrecut următoarele:

  • 14 sept. – „Mircea Gabrielescu şi Victor Calif sunt arestaţi de Parchetul trib. Ilfov, pentrucă în cadrele unei bande internaţionale de falsificatori – au „tipărit” bonuri false de impozite în valoare de peste 30 milioane lei”.
  • 19 sept. – „Fraude la controlul străinilor. Sunt arestaţi şeful biroului de vize: Voicu Const., smasarul Niculae Intze şi secretarul armenilor din România, Giurgian, învinuiţi că furnizau autorizaţii de şedere în ţară, şperţuite ”.
  • 20 sept. – „Fostul guverantor al B.N.R., d. Gr. Dumitrescu, a fost chemat în judecata Comisiunei pentru controlul averilor, prin denunţul făcut împotrivă-i de d. Ştefan Florescu”.
  • 26 sept. – „Comisiunea a trimis eri în judecată pe fostul controlor financiar Const. Oprişanu pe temei că n’a putut justifica sume de lei un milion jumătate din averea ce a acumulat ca salariat public”.
  • 27 sept. – „Sunt osândiţi – la câte 10 mii lei amendă penală – subcomisarii Vânătoru Fl. Şi Săvescu Gh. ai circ. 24 poliţie pentru că au maltratat pe cetăţeanul Popa M.C. (trib. Ilfov s. V)”.

         Dacă aş fi continuat cu luna octombrie, vă asigur că ştirile judiciare sunt aidoma celor de mai sus, numai că sigur mi-aţi fi acordat cartonaşul roşu pentru plictiseală! Însă mie mi se pare că alta este durerea. Nu aveţi cumva impresia că tocmai vedem ceea ce face sfântul DNA astăzi?

         Sigur că nu refuz ajutor de la cine poate să mă dumirească! Cum măi neică, poporul ăsta s-a ţinut de furtişaguri şi „jmecherii” dintotdeauna? Ori proverbul cu aşchia nu sare departe de trunchi rămâne valabil în toată istoria românilor?

          Doamneee, bine că nu mi-a căzut în mână un almanah de pe vremea lui Decebal, fiindcă cine ştie ce DNA mai funcţiona pe vremea aceea şi pierdea măreţul conducător toată stima care i-o port…

6 gânduri despre „Aşchia nu sare departe de trunchi.

  1. Am vrut sa zic ceva dar mi-ati taiat macaroana cu trimiterea la almanahul de pe vremea lui Decebal. Cu aia ati spus tot ce as fi vrut sa spun eu. Daca avem noroc, sa vedeti ce vom citi in almanahul din 2116. Nici n-o sa ne vina sa credem si o sa va uitati sa vedeti daca nu, cumva, l-ati incurcat cu asta din 1936.

    Apreciat de 2 persoane

  2. Pingback: Aşchia nu sare departe de trunchi. | Blogul lui Liviu...

    • Asta e adevărat, numai că adineauri tocmai am citit păţania ta cu codul PIN. Cred că se poate trăi şi cu tehnologie mai puţină, fiindcă sunt destule împrejurări în care constatăm că suntem dependenţi de tehnologii „evoluate”, care mai mult ne necăjesc, decât ne slujesc…

      Apreciat de 1 persoană

      • Mi-ar placea sa fie asa… Din pacate, sunt zile in sir in care singura mea relatie cu oamenii se produce prin intermediul unui server. Asta inseamna sa muncesti de acasa – alienare sociala. Pe urma, vin si celelalte…

        Apreciază

Lasă un comentariu