27 august 1916 – 27 august 2016

             Un secol. În urmă cu 100 de ani, România s-a decis prin oamenii politici ai vremii să intre în război ca aliat al Antantei și până în noiembrie 1918 avea să fie pe rând stat beligerant, în armistițiu, apoi necombatant și din nou beligerant.

            Se spune că a fost războiul de salvare a nației române. Lucrul acesta nu mai este băgat în seamă prea mult de contemporani, iar pentru cei peste 330 de mii de oameni care au pierit pe front, creștinii noștri mai aprind o lumânare doar de Ziua Eroilor. Am văzut însă, manifestările organizate în cursul zilei de ieri de către MApN, care a cinstit într-un mod aparte și lăudabil sacrificiile tinerilor ce au fost făcute începând cu acea dată de 27 august 1916.

             Probabil ar fi mai mult decât desuetă întrebarea ce ar face tinerii în vârstă de 20 de ani din ziua de azi, dacă la unul din hotare ar apărea urme ale cizmei războiului…  De ce tocmai 20? Fiindcă atât avea bunicul meu pe latura paternă, care mobilizat ca locotenent în Regimentul 2 Vâlcea, pleca pe front cu soldați mai tineri decât el! Dacă nu vă vine a crede priviți-i!      WW_I                    A fost unul din cei 19.000 de ofițeri care a intrat în luptă și a avut cu siguranță o protecție divină fiindcă a scăpat viu și nevătămat chiar și după bătălia de peste un an, Mărășeșeti – august 1917. Nu a povestit foarte multe despre război și s-a întors acasă cu arma care i-a fost, pe rând, când pernă, când țeavă de scuipat plumbi în pieptul dușmanului… Și s-a mai întors cu ceva. Cu o înjurătură despre sânge. N-am mai auzit-o la nimeni altcineva, niciodată. Ori tocmai asta mi-a spus totul, peste mulți ani, despre războiul prin care a trecut. Sângele a fost imaginea obsedantă din contorsiunile luptelor crunte care le-a trăit atunci. Și sângele acesta, care țâșnea în toate direcțiile, trebuia vărsat neapărat atunci și fără tăgadă, deoarece presimțirea lui de învățător de țară era că poporul român era în primejdie de a rămâne fără țarină.

            Întrebați și tinerii de astăzi dacă au vreo „presimțire” în afară de bani, carieră rapidă, case, mașini bengoase și femei – nu pe o singură tavă, ci pe mai multe… Ce mare scofală dacă nu ar mai avea o țară?  Se poate trăi și la vecini ori aiurea, nu?!!

Anunțuri

Un gând despre „27 august 1916 – 27 august 2016

  1. Pingback: Pe aici și nici pe aici, nu se trece! | asimetrii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s