Câteva semne de toamnă.

           Vrem nu vrem, sunt semne că s-a întors iarăși toamna. Deși buletinele meteo anunță temperaturi de 300 C, Soarele e blând și nu prea mai are ce să le facă frunzelor maronii, uscate, iar roua dinaintea răsăritului îl zgribulește chiar și pe motanul casei, care nu s-a învrednicit până acum să-și îngroașe blana. La căderea serii, niște greieri încăpățânați și câțiva cosași continuă să țârâie prin grădină, însă pe la miezul nopții, când se lasă răcoarea, le cam piere cheful și cântecul lor se transformă în soneria unui ceas cu bateria pe moarte. Rar, prelung și anemic…

            Singurele vietăți voioase sunt găinile. Sunt tinere, în putere și au toane. Sunt puse pe harță, iar cocoșii cântă strident, fiecare încercând să aibă ultimul „cuvânt” în disputa corului păsăresc.

            Dinspre curțile sătenilor se simte miros de prune fierte. Evident că e vremea când se face rachiu. Cândva, demult, se făcea în mijlocul iernii, dar obiceiurile se schimbă odată cu schimbarea oamenilor.

            Peste câteva zile se va împlini sorocul culesului prumbului și pe câmp va fi ceva forfotă. Până atunci, se poate auzi câte un motofierăstrău enervant ce strică liniștea, semn că se pregătesc lemnele pentru sobe. Cozile merelor  se usucă și, inevitabil, urmează picajul în iarba rară și ușor ofilită din grădină. Nici părul nu face opinie separată și poți vedea o sumedenie de pere prăvălite printre rândurile de viță-de-vie, iar strugurii așteaptă prima brumă, după care se vor lăsa culeși. Mai încolo un pic, va veni rândul gutuilor și al nucilor.

            La urmă, toamna va pleca și ambianța va aștepta primii fulgi de zăpadă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s