La sfârșit de an 2016.

          La fiecare sfârșit de an năvălesc peste noi urări de toate felurile și pe toate căile. Nelipsitului La mulți ani i se alătură norocul, sănătatea, fericirea, prosperitatea, satisfacția (de toate genurile), pacea și câte și mai câte. Însă, tot la sfârșit de an, dacă facem un bilanț la sânge, fără abureli adică, constatăm cu surprindere că multe din urările ce ni s-au făcut cu un an în urmă, n-au generat deloc efecte magnifice în habitatul nostru.

            Nici măcar urarea de esență La mulți ani nu este atât de „benefică” pe cât își închipuie omul. În afară de faptul că a avea mulți ani este darul naturii prin care ai timp să vezi și să cunoști mai multe, a avea foarte mulți ani înseamnă în mod inevitabil biodegradare, afecțiuni, pierderea forței – fizice și adesea psihice – izolare sau chiar singurătate.

            Într-o zi rememoram cum că, tânăr fiind, am avut momente când gândeam la fel. Probabil se datora unei „deformări profesionale” ce mă determina să fac un salt în timp și să iau lucrurile ceva mai în serios decât majoritatea tinerilor de astăzi, pe care numai ce-i auzi spunând: „bătrânețea e departe, n-am timp să mă gândesc la asta”, „măcar să ajung eu acolo” sau, la mișto „nu mai apuc eu…”. Nu știu dacă greșesc, dar  atunci lumea era parcă mai normală. Astăzi, oamenii au luat-o binișor razna, deoarece societatea are nesiguranță și instabilitate. Omul ucide nu pentru a se apăra ori pentru a-și asigura apa ori hrana, ci pentru că i se pare că, altfel, viața lui nu are o semnificație. Vezi fanatismul teroriștilor, care s-au înmulțit prin jurul nostru precum iepurii și care fiind „ocupați” pe alte meleaguri, de unde li se pare lor că vine răul, ne-au șters de pe lista suferințelor aberante și idioate de-a binelea. Dar toate serviciile speciale sar ca arse dacă cineva uită  o sacoșă sau o valiză pe undeva…

            Multe au ajuns cu dosu’-n sus. De pildă spitalele au ajuns să nu mai fie locuri unde omul poate să scape de o maladie, ci instituții ideale pentru furnizarea de germeni cărora o antibiogramă nu le mai găsește leacul. Nu trebuie să-și facă cineva iluzii că asta se întâmplă doar în România. În învățământ au fost peste 60 de mii de abandonuri școlare într-un singur an, salariile și pensiile sunt subiect pe care se ceartă parlamentarii, însă rămâne una din suferințele, deja eternă, a oamenilor, economia joacă o comedie macabră fiindcă exportăm lemn în loc de mobilă și pantofi ori cămăși lucrate de către muncitorul român, cu materii prime care sosesc din Italia ori Germania. Iar noi ne îmbrăcăm cu „made în China”!

            De unde sănătate, fericire, prosperitate și satisfacție dacă noi nu vrem să le avem? Noi, adică toți care le vedem și le ignorăm. Sau le criticăm. În funcție de dispoziție, poziție socială, cultură, etnie etc, etc.

            M-am „trezit” fiindcă metroul a intrat în stația unde trebuie să cobor. Apropos, de ce o fi trebuind ca o voce de femeie să anunțe stațiile ce urmează și închiderea ușilor, când mecanici de tren nu sunt decât bărbați? Mai că îți vine să crezi că țara este la mâna unor forțe oculte, așa cum auzi pe mulți părerologi pe la TV ori aiurea…

            Și cu toate astea, la sfârșit de an facem urări. Așa este datina. Prin urmare, vă doresc să aveți un an ce vine așa cum vi-l doriți! La mulți ani, mai buni!

91p_pom_de-an_nou

Anunțuri

8 gânduri despre „La sfârșit de an 2016.

    • Și din parte-mi aceleași gânduri bune pentru dvs., familiei dvs. și oamenilor care vă sunt prieteni. Firește că rămân și eu în continuare „un încăpățânat” și vă spun:
      La mulți ani!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s