Nimeni nu e mai presus de lege.

           Românii au fost 50 de ani (aceia, cică, ai dictaturii) niște mielușei cuminți, iar în ultimii 27 le place foarte mult să vorbească. Și pe deasupra să încalce legile prin nebăgare de seamă, prin necunoaștere sau „forțați de împrejurări speciale”.

            Una din aceste împrejurări este și disputa stradală, națională, care se duce pe marginea unei ordonanțe a guvernului, ce poartă numărul 13/2017. Nu am pregătire juridică și mai bine că nu o am, motiv pentru care nu mă amestec în acest meci guvern-stradă, la care arbitrul principal este, ce să vezi, taman președintele. Care nu este îmbrăcat întotdeauna în negru, cum i-ar sta bine unui arbitru, de vreme ce tocmai ce l-am văzut în roșu, mai zilele trecute!

            Prin urmare, neamestecându-mă în subiectul meciului și cu credința că nimeni nu e mai presus de lege, așa după cum ne amintește arbitrul de câte ori își aduce aminte, vreau să întreb dacă mai știe cineva, în special pe mânioșii cu pancarte, ce prevede Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată? Apăi, succint, grăiește  cam așa:

Art. 2. – Adunările publice trebuie să se desfășoare în mod pasnic și civilizat, cu protecția participanților și a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepția celor autorizate, funcționarea instituțiilor publice sau private, a celor de învățământ, cultură și sănătate, a unitaților economice ori să degenereze în acțiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor, integritatea corporală, viața sau bunurile acestora ori ale domeniului public, și nu pot fi continuate dupa ora 23,00, caz în care intră sub incidența dispozițiilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și linistii publice, republicată.

Art. 26. – (1) Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să întrunească elementele constitutive ale unor infracțiuni: a) organizarea și desfășurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise;

(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-c) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei, iar cele prevazute la lit. d), e), f), g), h) si i), cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei.

Art. 29. – Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă, opunerea cu violența față de organizatori, împuterniciții acestora sau față de forțele de ordine ori împiedicarea lor de a-și exercita atribuțiile legale privind asigurarea ordinii în desfășurarea adunărilor publice.

            Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, atunci trebuie recunoscut musai că zilnic 150000 de oameni sunt mai presus de lege, fiindcă sunt încălcate prevederile în vigoare (cele punctate) ale unei legi românești! Inclusiv arbitrul e mai presus de lege! Ce nu înțeleg este de ce  acești oameni își arogă dreptul să fie mai presus de lege, iar restul (vreo 22.091.7181) stau, precum niște tontălăi, mai prejos de lege??!

            Toți cei mai presus de lege să se întrebe, într-un moment de luciditate – poate sunt în stare să aibă așa ceva – dacă au văzut președintele vreunei țări cu pretenții democratice  participând la vreun miting  la care se încalcă o lege a statului respectiv. Și după asta să se întrebe de ce încalcă ei legea, iar ceilalți români – mai proști, după mintea străzii – nu o încalcă și continuă să creadă zicala, ce li se servește cu infatuare, cum că „nimeni nu e mai presus de lege”.

            Este de pomană iarnă, fiindcă nimeni nu vrea să gândească la rece. Nici măcar guvernul, care ar trebui să aplice legea. Însă tare mi-e teamă că d-na. ministru n-o cunoaște… Așa se face că rămânem doar cu vorbele. Nu le mai repet deoarece le știți…

           Dar, fiindcă mai este un dar, domnule arbitru, multe bulevarde și străzi din țara asta sunt blocate zilnic, iar în unele situații sunt abateri de la lege de natură penală, acolo în stradă! Ori aveți ochi și „urechi”numai pentru anumiți penali?


1utima cifră oficială a populației țării, la 1 ianuarie 2016, este de 22.241.718 locuitori.

6 gânduri despre „Nimeni nu e mai presus de lege.

 1. Hehe! A fost presedintele la un protest neautorizat, dar macar a fost cu masina! Ca doar era frig si nu dorea sa ii inghete … nasul! Daca tot a protestat mergand in masina putea sa il ia si pe Guta sa ii cante manea prin portavoce! Ar fi fost mult mai cool!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Pe cine intereseaza, din moment ce DEMENTUL POLITIC din fruntea statului A INDEMNAT OAMENII LA INCALCAREA LEGII? Iar pe asta nu-l ia nimeni la intrebari, pt ca Luluta si ala acoperit pe post de procuror general executa doar ordinele efbiaiului, iar aia il protejeaza pe DEMENT fiindca asta este INTERESUL LOR, sa fie vrajba aici, ca sa-si justifice hoardele de soldati.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Dumneavoastră vă referiți la aspectele legale, dar pe majoritatea din cei ce au ieșit în stradă nu-i interesează nici cadrul legal , nici dezbaterea subiectelor care ar putea constitui motivul nemulțumirilor lor. Sunt pur și simplu frustrați de faptul că alegerile au avut un rezultat „greu de digerat”. Probabil dacă ar fi rămas tot Cioloș ar fi fost fericiți că patria se îndreaptă în pas alert spre nicăieri, iar „marea mută” compusă din oamenii cu scaun la cap, ar fi suportat și umilința asta în tăcere… Așa, mă tem că după mintea acestor personaje care „mustesc” de principii democratice, o să merg în curând cu pașaport la țintirimul unde își fac somnul de veci străbunii …

  Apreciat de 1 persoană

  • Vă mulțumesc pentru faptul că mi-ați confirmat ceea ce gândeam și eu dar n-aveam impulsuri suficient de vitaminizate ca să le aștern în scris. 🙂
   Eu vă fac o recomandare însă, dacă-mi permiteți: nu vă luați după mintea acestor personaje și mai amânați momentul cu pașaportul, fiindcă nu mor caii când vor câinii!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s