Laboratorul personalității umane.

            Printre articolele Calendarului Universul, din 1937, găsesc unul semnat de către M.G. Constantinescu având titlul Școala. Începutul sună astfel: În viața statului modern, școala ocupă un loc de frunte.” Iar în finalul articolului, domnul în cauză scria: „școala are o dublă misiune. Pe de o parte, ea trebuie să cultive și să întrețină flacăra naționalistă. Alături de familie și de  biserică, școala alcătuește factorul fundamental pentru întărirea patrimoniului național.

            De altă parte, școala trebue să fie templul culturii naționale și universale. Din ea, ca dintr`un focar de lumină, să se reverse bogăția de raze care să reprezinte tot atâtea cunoștințe noui pentru tineretul care face legătura între veacuri.

            Cu această nobilă misiune de promovare și de educare, de consolidare și de înălțare, școala este nu numai laboratorul personalității omenești, dar și sinteza idealurilor ce nutresc toți acei oameni cari se pot ridica deasupra instinctelor și privi permanentul în adâncul și bogatul lui înțeles.

            În urmă cu vreo 8 ani, la un târg de carte, un președinte al românilor s-a gândit să se dea în stambă cu o afirmație culeasă de prin bodegă și anume cum că, „școala românească pregăteşte prea mulţi filosofi şi avocaţi şi prea puţini chelneri şi tinichigii”. Și încercând să „dreagă busuiocul” după ce „filozoful republicii” – Liiceanu – l-a admonestat nițeluș, a făcut o afirmație ce rămâne, probabil, cel mai abominabil calificativ acordat școlii românești: „şcoala românească scoate tâmpiţi.

            Domnule ex-președinte, știați că trebuia să promovați școala ca pe un templu al culturii naționale și universale, iar școala trebuie să fie laboratorul personalității omenești? Sau ați făcut parte dintre oamenii cari nu se pot ridica deasupra instinctelor și idealurile dvs. s-au rezumat numai la a-l sluji pe Bacchus?

Un gând despre „Laboratorul personalității umane.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s