Când vom privi în jur?

             „Mă apucă o deznădejde mortală când mă  gândesc la mizeria îngrozitoare a omului, la putregaiul și cangrena sa. Acest animal rațional – n-ar mai fi! – se apucă de construcții, de teorii, se pasionează de ideologii în fața mizeriei, în loc să arunce tot ceea ce are pe el, într-un gest de înțelegere înaltă și de comuniune adâncă.” Erau gândurile lui E. Cioran așternute în prima sa lucrare „Pe culmile disperării”, în anul 1934.

            Parcă îți vine să te întrebi ce vremuri trăia filozoful de-l determinau să-i repugne faptul că omul este rațional și, mai ales, de ce spusele lui se potrivesc „mănușă” și acestor ani care trec peste noi. Firește că ideea de „înțelegere înaltă și de comuniune adâncă” este un fel de dorință a scriitorului ca moralitatea să primeze într-o societate în care mercantilismul domină spiritul și conștiința. Greu, foarte greu… Lumea este supusă evoluției și nenorocirea este că pe măsură ce tehnologiile au evoluat în toate domeniile de activitate, există în contiunare „mizeria îngrozitoare a omului” despre care vorbește el. Iar dacă vom face abstracție de tenta filozofică și vom analiza mizeria la propriu, atunci chiar trebuie să te întrebi la ce slujește faptul că omul este un animal rațional.

            Și numai ce îl auzeam pe unul producându-se pe sticlă, mare specialist în moda masculină, care în mod sigur nu auzise în viața lui de Cioran, cum că trebuie să nu punem pe noi costm negru în timpul zilei, cămașa să fie nu știu cum, pantofii în alt fel și să ne îmbrăcăm conform standardului valabil în grupul social în care ne mișcăm.

             Cred că suntem suficient de ipocriți, egoiști și avari… Nu cumva ar trebui să privim mai mult în jur și să decidem ce facem cu „mizeria îngrozitoare a omului”?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s