Fotografie veche.

             Fotografia veche rămâne (încă) ceva de preț în ziua de astăzi. Probabil, doar pentru unii, cei care nu sunt atinși de euforia epocii IT și care mai păstrează astfel de dovezi imprimate pe niște hârtie. Momente din viața unor oameni care vroiau, atunci în momentul când se lăsau fotografiați, să spună lumii viitoare cum era chipul lor în vremurile de demult.

            Cred că pozele acestea sunt valoroase nu doar pentru că nu au „văzut” niciodată facebook-ul ori altceva de soiul ăsta, dar gândindu-te la faptul că au stat înrămate ori nu, la căpătâiul personajelor din ele, au fost martore la evenimente de toate felurile; bucurii, necazuri, crize ori chefuri, ori cine știe ce le-a mai adus istoria în epoca în care cei din fotografii respirau.

7-oct_12

            Sunt sigur că fotografiile acestea făcute fără smartphone ori cu obiective zoom, super zoom, wide-angle, macro ori fisheye nu vor ridica prea mult sprâncenele cuiva. Dar se prea poate să se întâmple totuși dacă va privi cu atenție poza de format mare, în care chipul copilului ținut în brațe de către femeia așezată a fost șters la retușare de către fotograf. Oare care să fi fost motivul?

8-oct_12

            Persoane cu alură hollywoodiană, clișee din perioada de instruire ori o ieșire la iarbă verde în anii de mult trecuți…

9-oct_12

            …ori momente memorabile de la unirea unor destine sau scurte întâlniri imortalizate în timpul unei scurte permisii de la unitatea militară care se pregătea să intre pe linia frontului.

10-oct_12

             Amintiri despre unii dintre tinerii cărora războiul le-a frânt aripile și de la care ne-au rămas doar privirea limpede, un pic îngândurată, și chipul lor senin…

 

11-oct_12

             Oameni cu familii. Destine în formare, la maturitate ori spre apusul lor, care însumează câteva sute de ani de viețuire. Și asta doar în patru fotografii vechi…

12-oct_12

              Ținuta învățătorului de școală rurală în deceniul doi al secolului trecut.

 

P.S. Păstrați pozele vechi. Sunt istoria neamului românesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s